
Προς:
Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αξιότιμο κ. Πετραλιά
Κοινοποίηση:
Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αξιότιμο κ. Χατζηδάκη
Αθήνα, 11 Απριλίου 2024
Aξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Ι.Κ.Ε.), όπως νόμιμα εκπροσωπείται έχει μέλη του ιδιωτικές κλινικές, που αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν ανήκουν σε fundς, ούτε εντάσσονται στο χρηματιστήριο. Εκπροσωπεί εκείνες τις ιδιωτικές κλινικές στις οποίες παρέχονται άρτιες υπηρεσίες υγείας στους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας που επιθυμούν να λάβουν ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας άμεσα και οικονομικά. Ειδικότερα, οι κλινικές του Συνδέσμου μας διαθέτουν πανελλαδικά περισσότερες από 3.000 κλίνες νοσηλείας ασφαλισμένων ασθενών του ΕΟΠΥΥ, εξυπηρετούν ετησίως περισσότερους από 100.000 ασθενείς, διενεργούν ετησίως περισσότερες από 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις και απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και 1.500 ιατρούς. Οι ιδιωτικές κλινικές του ΣΙΚΕ εξυπηρετούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης της χώρας, ανθρώπους που κατά κύριο λόγο δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν δεχθεί και εξακολουθούν να δέχονται ισχυρά πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαπενταετίας, με τη στάση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων την περίοδο 2010-2013 και εν τέλει με μονιμοποίηση του πρόσκαιρου αρχικά μέτρου του θεσμού του clawback, που καθημερινά κλονίζει συθέμελα την ρευστότητα των επιχειρήσεών μας. Έχουμε δει ιδιωτικές κλινικές να βάζουν λουκέτο, δεκάδες εργαζομένους να χάνουν την εργασία τους και συνάδελφους μας να βρίσκονται απελπισμένοι στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Όλα αυτά είναι γεγονότα απώλειας αδειών ίδρυσης κλινικών από λόγους που δεν ανάγονται στην σφαίρα της άμεσης ευθύνης των ίδιων των επιχειρήσεων.
Υπό την ιδιότητα μας αυτή, δια της παρούσης θέτουμε υπόψη σας, τα κάτωθι, υψίστης σημασίας ζητήματα, τα οποία άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου σας.
Ειδικότερα:
Θέμα 1ο: Υποβολή αιτήματος για ρύθμιση αποπληρωμής του υπολοίπου της προείσπραξης του clawback για τους μήνες 9/2023,10/2023 &11/2023.
Για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του έτους 2023 το ποσό της μηνιαίας προείσπραξης της αυτόματης επιστροφής (clawback), μειώθηκε από το ποσοστό 70%, σε ποσοστό 5%. Η ως άνω απομείωση της προείσπραξης του clawback υπήρξε καθοριστική για τους Παρόχους Υγείας, καθώς χορηγήθηκε οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου μας για την αντιμετώπιση των γεωμετρικά αυξανόμενων υποχρεώσεων τους, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, που προκαλεί αυτή η μονιμοποίηση, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες, του θεσμού της αυτόματης επιστροφής (clawback).
Ωστόσο, ύστερα από την από 8/4/2024 προγραμματισμένη συνάντηση μας με Διευθυντικά Στελέχη του ΕΟΠΥΥ, και απούσα τη Διοικήτριά του, παρά το αντίθετο αίτημά μας, εκφράστηκε απερίφραστα η αναρμοδιότητα του Οργανισμού για εισηγήσεις επί των συγκεκριμένων ζητημάτων. Ενημερωθήκαμε δε ότι η ανωτέρω απομείωση όχι μόνο δεν αποτέλεσε μέτρο οικονομικής εξυγίανσης των επιχειρήσεων υγείας αλλά, τουναντίον, πρόκειται το υπόλοιπο της μηνιαίας προείσπραξης της αυτόματης επιστροφής (clawback) των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2023 που αποδόθηκε στους παρόχους να παρακαρατηθεί από επόμενη ή επόμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που θα σήμανε δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση. Με σεβασμό και πίστη στις αρχές της Νομιμότητας, της Χρηστής Διοίκησης και της Εύλογης Εμπιστοσύνης σε αυτή του Διοικούμενου, αιτούμαστε για λογαριασμό των ιδιωτικών κλινικών -μελών του Συνδέσμου μας, όπως η επιστροφή του συνολικού ποσού που αποδόθηκε στους παρόχους και αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των προεισπράξεων claw back των ως άνω τριών μηνών, να πραγματοποιηθεί μέσω μηνιαίας δοσοποίησης του συνολικού ποσού τουλάχιστον σε 24 δόσεις , όπως προβλέπεται άλλωστε στο Άρθρο 25 του Ν. 4549/18. Διότι εάν υποτεθεί ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στο αποδοθέν ποσοστό της προείσπραξης των άνω μηνών παρακρατηθούν από επόμενες πληρωμές χωρίς τη μέγιστη δυνατή δοσοποίηση τούτο θα έχει ολέθριες οικονομικές συνέπειες στην ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας, οι οποίες κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω του clawback και της προείσπραξης αυτού, σε συνδυασμό με τη μη αύξηση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αντίστοιχη με εκείνη της αύξησης του ΑΕΠ και της επικείμενης εφαρμογής της υπ’ αριθμό ΕΑΛΕ/Γ.Π. 1280 – ΦΕΚ 1576/15-3-2023 υπουργικής απόφασης περί εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων στις γενικές ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2023.
Θέμα 2ο: Υποβολή αιτήματος για θέσπιση «επενδυτικού clawback» στις ιδιωτικές κλινικές κατ΄ανάλογη εφαρμογή με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Κατ΄αρχάς, το μέτρο επιβολής του clawback θα έπρεπε να έχει καταργηθεί. Αποτελεί αρνητικό οικονομικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις της υγείας, είναι αντιαναπτυξιακό μέτρο, δεν ευνοεί την ενιαία φορολογική διοίκηση, προκαλεί τεράστια διοικητικά βάρη στις επιχειρήσεις και δεν τεκμηριώνεται πλέον νομικά η διατήρησή του, αφού η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 100 ν.4173/2013 βασιζόταν στην οικονομική κρίση και τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, οι οποίες πλέον δεν υφίστανται.
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις Δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και ειδικότερα στο άρθρο 20 ρυθμίζονται ζητήματα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών αυτόματης επιστροφής clawback των Κ.Α.Κ. και των φαρμακευτικών εταιρειών και της διευκόλυνσης της είσπραξης των εν λόγω ποσών που οφείλονται από τις εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχη ρύθμιση θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και για τις ιδιωτικές κλινικές. Αιτούμαστε την πάγια καταβολή δόσεων (60 δόσεις) για βεβαιωθέντα clawback των τρεχουσών και μελλοντικών ετών και καθιέρωση ποσοστού έκπτωσης (20%) σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής στις ΔΟΥ, το οποίο θα αποτελεί άμεση βελτίωση των εσόδων του κράτους.
Επίσης αιτούμαστε τη νομοθετική θέσπιση του Επενδυτικού Clawback και στις ιδιωτικές κλινικές (όχι περιοριστικά μόνο σε φαρμακευτικές εταιρείες), εφόσον επιθυμούν να επενδύσουν με κριτήρια στην ανάπτυξη νέων θεραπευτηρίων, στην ανάπτυξη νέων τμημάτων προάγοντας νέες τεχνολογίες υγείας με χαρακτηριστικά την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στο σύστημα υγείας προς όφελος των ασθενών. Ο νόμος για το «επενδυτικό clawback» θεωρήθηκε μια θετική εξέλιξη για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς επέτρεψε την αντιστάθμιση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με αντίστοιχες επενδύσεις σε τομείς παραγωγικών δαπανών και έρευνας & ανάπτυξης (περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές μελέτες) και για το λόγο αυτό αιτούμαστε την κατ΄αναλογία εφαρμογή του στις επιχειρήσεις του κλάδου μας προκειμένου να θεσπιστούν κίνητρα επενδυτικότητας κι ανάπτυξης.
Θέμα 3ο: Αποκλιμάκωση του συντελεστή Φ.Π.Α στις ιδιωτικές κλινικές.
Η αύξηση του Φ.Π.Α. των τελευταίων ετών έως το συντελεστή 24% στην παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε συνδυασμό με την επιβολή εκ των υστέρων του μέτρου του clawback και της μη ταυτόχρονης αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ήρθε να σημάνει την οικονομική ταφόπλακα των επιχειρήσεων του κλάδου μας. Το μέτρο αυτό έχει ως συνέπεια οι επιχειρήσεις μας να τιμολογούν τις υπηρεσίες τους με αυξημένο μάλιστα συντελεστή ΦΠΑ και εν τοις πράγμασι να καταβάλλουν εξ ιδίων τον ΦΠΑ. Είναι σχήμα οξύμωρο να γίνονται οι υποβολές εκκαθάρισης στον ΕΟΠΥΥ με ΦΠΑ, κι επ΄αυτού να μας επιβάλλονται αυτόματες επιστροφές claw back και rebate λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού δαπανών.
Αιτούμαστε την αποκλιμάκωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% στο σύνολο των πελατών των ιδιωτικών κλινικών για τους εξής λόγους:
- Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες από την οικονομική κρίση και από τις περιοριστικές κρατικές πολιτικές (βλέπε clawback και rebate).
- Ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων που εισπράττεται από τον ΦΠΑ των κλινικών επιβαρύνει τελικά το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο! (ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον «μεγαλύτερο πελάτη» των μονάδων ιδιωτικής υγείας).
- Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τον τομέα του ιατρικού τουρισμού, ένας τόσο υψηλός φορολογικός συντελεστής αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό.
Είναι αδιαμφισβήτητα τα οφέλη που θα προκύψουν, για τις κλινικές, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους κατόχους προγραμμάτων υγείας σε περίπτωση που το Υπουργείο αποφασίσει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για όλους τους ασθενείς. Η καθολική μείωση του ΦΠΑ στο 6% είναι επιβεβλημένη γιατί το κράτος οφείλει να φροντίζει για το επίπεδο υγείας όλων των πολιτών του που χρήζουν νοσηλείας, καθώς το αγαθό της υγείας δεν αποτελεί πολυτελή παροχή.
Καταλήγοντας αιτούμαστε όπως δεχθείτε τους νόμιμους εκπροσώπους του Συνδέσμου μας σε άμεση συνάντηση μαζί σας για την έκθεση των προβληματισμών και των απόψεών μας και την επίλυση των ως άνω ζητημάτων.
Μετά τιμής
Για τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος
Η Πρόεδρος του Δ.Σ.